Min Bokhylla

Bokens betydelse

Bokens med dess information eller berättelser är viktig för många av oss, det gäller både liten som stor. Att ta en paus i vardagen, få drömma sig in i en annan värld för en stund eller kanske avsluta dagen med en bra bok i sängen. Det spelar ingen roll vilka intressen man har, det finns något för alla att botanisera i bland böckerna på biblioteket, bokaffären eller hemma i bokhyllan.

Redan som liten har många av oss haft en pekbok att förundras över, lärt oss sakers namn eller betydelse och under senare år fått höra många olika sagor. Vi har bläddrat i massor av spännande eller roliga barnböcker om troll, prinsessor, små detektiver och busungar eller lärorika faktaböcker om till exempel kroppen, olika djur eller andra intressen. Vi får sedan lära oss i skolan att låna böcker, läsa och redovisa och senare att använda böcker för att ta reda på mer och mer fakta runt olika ämnen i allt högre årskurser.

Som vuxen kan vi fortsätta välja på allt mellan skönlitteratur, deckare, fantasy eller fakta och mängden av böcker skrivna av olika författare och på olika språk tar aldrig slut. Man hittar kanske sin favoritförfattare och plöjer sig igenom dennes tidigare verk, kan inte bärga sig förrän nästa bok kommer ut eller är nyfiken på vinnaren av litteraturpriset. Böcker är något gränsöverskridande som visar hur livet fungerar i andra länder och kulturer men samtidigt behöver de inte ha en verklighetsförankrad historia utan författaren själv kan låta historien framskrida allt eftersom tankarna blir till text. De första böckerna skrevs tidigt för hand men under 1400 talet kom den första trycktekniken från Tyskland och 1483 trycktes den första svenska boken.

I och med de större upplagorna av böcker så kunde både gamla, nya, goda (och dåliga) kunskaper och ideér spridas. Allt ifrån politik, religion, vetenskap och praktiska kunskaper och det ökade läsandet ledde sedan i sin tur till att det uppstod fler ideér och tankar. Böckerna har alltså haft en stor betydelse för vetenskapen och olika förändringar i samhället. Runt 1800 talet började maskiner ersätta handpressarna och ännu större upplagor framställdes. Utvecklingen har gått framåt till att idag användas av datateknik och samtidigt kan du på detta sätt till exempel köpa e-böcker eller ljudböcker att ha med dig överallt, istället för pappersböcker, och det kommer att fortsätta utvecklas men en sak är säker – Bokens betydelse kommer att fortsätta vara lika stor för oss.